szombat, augusztus 08, 2009

sajtos-sonkás omlett deluxe

mr. ma délután egy evezös túrára ment, amely egy grilles estébe torkollik majd. mivel nem szoktam pontosan 12-re ebédet fözni (pláne, ha hétvégén elég késön reggelizünk, mint pl. ma), azon gondolkoztam, mit is tálalhatnék délre, ami gyorsan is megvan, és ráadásul ki is tart a grillvacsoráig. halvány gözöm sincs, hogy jutott eszembe az omlett. szerintem legalább tíz éve nem csináltam, elötte se sürün. gyerekkoromban reggelire ettünk néha és bár nem vagyok kifejezetten tojásrajongó, csak jó emlékeim vannak róla.  igaz én csakis sajttal (trapistasajt apró kockákra vágva, hogy olyan jó folyós legyen)  és sonkával tudom elképzelni.

DSC09486

hozzávalók 2 személyre

(€ 5,93 inkl. 2 zsemle)

5 tojás (€ 0,90)

2 szál zöld hagyma (€ 0,20)

4 db szárított paradicsom (€ 0,10)

3 szelet fött sonka (€ 0,45)

10 dkg cheddar (€ 2,29 – bármilyen más sajt is jó)

5 dkg vaj (€ 0,20)

petrezselyemzöld, bors, örölt paprika

a gyors salátához:  3 paradicsom (€ 0,50) és egy uborka (€0,69), 2 ek olívaolaj, 1 ek borecet, só, bors

DSC09483 2 dkg vajon 2 perc alatt megfuttatom a karikákra vágott zöldhagymát és a felkockázott sonkát, majd hozzáadom az apróra vágott szárított paradicsomot. a tojásokat egy villával lazán felverem, belekeverem a sonkát, zöldhagymát, paradicsomot és a felkockázott sajtot. borsozom és paprikázom, majd visszaöntöm a serpenyöbe, amelybe elözöleg beletettem a maradék vajat. kb 5 perc alatt készre sütöm. aki nagyon bátor (vagy aki tudja), az egyszer megfordíthatja közben az omlettet. sózni csak az asztalnál (kóstolás után) sózzuk, mert a sonka, szárított paradicsom és a sajt is elég sósak.    

a salátához csak felkockázom az uborkát és a paradicsomoot, öntök rá egy kevés olajat, ecetet, sózom, borsozom. épp elkészül, míg megsül az omlett.

csütörtök, augusztus 06, 2009

hip, hip, hurráá!!

ma este nekimerészkedtem és megnéztem  hogy áll a szombaton bekészített  kovászos uborka. valahol azt olvastam, hogy “jó idöben egy hét alatt elkészül” – így a hétvégére terveztem jobban szemügyre venni. aztán ma láttam (itt), hogy idöjárástól, napsütéstöl függöen pár nap alatt elkészül.

DSC09465 igyekeztem is ma idöben hazajönni, mert szombattól itt olyan kánikula van, hogy már attól féltem minden perc túl sok lesz az uborkáimnak.

DSC09461 szerencsére minden remekül müködött, az illata 100% kovászos uborka illat. kóstolni még csak langyosan tudtam, de már hül és alig bírom kivárni, hogy hidegen is megkóstolhassam.

kovászos uborka

mindazoknak, akik velem együtt aggódnak, hogyan sikerül életem elsö kovászos uborkája, jelenthetem, hogy remekül néz ki. egyszer már le is vettem a tányérkát a tetejéröl, hogy bele szagolhassak. az illata kellemesen emlékeztetett gyerekkorom régi kovászos uborkáira (aminek sokáig nem voltam nagy rajongója, de aztán egyszer csak…). szóval, szerintem nagyon szépen érik.

DSC09357 a kép még a hétvégén készült, most már elég zavaros az üveg…. szorítsatok tovább…. köszönöm…

szerda, augusztus 05, 2009

zöldséges sült egytál

a szokásos “kinyitom a hütöt, mi van benne?”-alapon készült a ma esti vacsora.

DSC09444

hozzávalók + ár 2 személy részére:

2 db közepes cukkini: € 0,80

4 db  paradicsom: € 0,70

3 db cikória: € 1,20

4 szelet sonka: € 0,90

egy marék reszelt sajt (maradék sajtból)

3 ek olívaolaj, só, bors.

elkészítési idö: 30 perc

DSC09450

míg a sütö 200 °C-ra felmelegszik kiolajozok egy höálló formát és belefektetem a félbevágott, keserü részétöl megszabadított cikóriát, ujjnyi vastagságúra vágom a cukkinit, cikkekre a paradicsomot, majd ezeket is elrendezgetem a tálban, sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal és 10 percre a sütöbe tolom. ezalatt megreszelem a sajtot és a sonkát darabokra tépdesem. mindezt rászórom az elösütött zöldségre és további 10-12 percig sütöm. mi csak így “magában” ettük, de lehetett volna hozzá fött rizst vagy friss kenyeret is fogyasztani.

kedd, augusztus 04, 2009

a tökéletes saláta: cézár saláta

nincs finomabb nyári vacsora egy jól sikerült salátánál. szerencsére ezen a téren nem vagyunk válogatósak: egy finom zöldalapú saláta mindig jöhet.  az esetek 90 %-ában a saláta véletlenszerüen abból áll össze, ami éppen itthon van. nem is szoktam salátarecepteket böngészni elötte: apróra vágom a hütö kincseit, összerázom egy lekvárosüvegben az öntet hozzávalóit. ezalatt éppen megpirul egy marokra való olajos mag. ha flancolunk, parmezán is kerül a tetejére.

DSC09430

pár napja olvastam a cézár salátáról és azóta ott keringett a fejemben. nekem a cézár saláta eddig csak annyit jelentett, hogy van benne római saláta, kruton  és parmezán.  a büvös szakácstól tudom, hogy ez ennél sokkal több. persze miután ma este a munkából hazakerekeztem nem volt kedvem a neten keresgélni. így inkább szakácskönyvben  így nagyon megörültkeresgettem  és nagyon megörültem, amikor végre a tizedikben ezt a (nekem autentikusnak tünö)  receptet találtam. lévén benne szardella és lágy tojás – ennyi maradt még meg a büvös szakács olvasatakor.

DSC09429én így készítettem 2 személyre: 2 római salátát 2 cm-es csíkokra vágtam. ezalatt megpirítottam és apróra tördeltem 4 szelet bacont. a maradék zsiradékhoz 2 evökanál olívaolajat öntöttem, amelyen 2 cikk fokhagymát kicsit megpirítottam, majd beledobtam 2 szelet 1x1 cm-esre vágott kenyeret –így készült el a házi kruton.

az öntet hozzávalóit nagyon alaposan egy mini-habverövel kevertem össze: 8  ek olívaolaj, 2 apróra vágott szardellafilé, 4 ek citromlé, egy  lágy tojás (1 percig föztem) – ha lett volna worcester-szószom azt is tettem volna bele, így maradt egy csipet csili és gyömbér, só és ízlés szerint só. utóbbival érdemes vigyázni, mert a szardella is elég sós.

a római salátát óvatosan összekevertem a baconnal, ráöntöttem a dresszinget és megszórtam a krutonnal és parmezán- forgáccsal. a nyáresti 24 °C-fokban egy pohár behütött szürke barát kíséretében ez maga a tökéletes saláta! vigyáznunk is kellett, nehogy hívatlan vendégek belekóstoljanak:

DSC09436

vasárnap, augusztus 02, 2009

tojások…

kíváncsi lennénk, másoknak is sikerült-e már 2 (azaz kettö) darab tojást a mosogatógép mögé ejtenie? ugye nem kell külön elmesélnem, milyen remek dolog aztán az ebadta tojásokat onnan kikaparni? mert ugye nem is értem  miért, mire a járólapra leértek már nem voltak egyben. mondjuk nem a tojások tehettek róla, hogy olyan bizonytalan pozícióban kerültek  egy tálcára, amely persze mint várható v kicsit megbillent – ami a tojásoknak elég is volt. “ami leeshet, az le is fog esni” (murphy után szabadon).

1.folyománya: “és ha eltörhet, akkor tutira el is fog törni”.

2.folyománya: “ha a leglehetetlenebb helyekre elvileg befolyhat, gyakorlatilag is be  fog folyni”.prod_fettvégülis még örülhettem, hogy a dolog ilyen  szerencsés kimenetellel végzödött. akár mind a 8 tojás is leeshetett volna. és az is milyen jó, hogy a mosogatógépen kívül csak az  hütögépet és a tüzhelyet kellett elhúzni ahhoz, hogy felszedjem/-moshassam a tojásokat. meg így legalább hozzáfértem ezen gépek minden oldalához, amelyeket így könnyedén le tudtam mosni, zsíroldani… mindigh elcsodálkozom, mennyi trutymó ragad le az ilyen helyeken. meg is szoktam fogadni, hogy minimum évente mindent elöhúzogatok és tisztítok. aztán általában kivárom, hogy rákényszerítsen valami ilyesmi és akkor meg kell csinálnom… na de vasárnap reggel??? imádom a hétvégét és imádok a konyhában tenni-venni!

planten un blomen avagy a nagyvárosi élet elönyei

a nagyvárosi élet elönyeihez tartozik, hogy az ember akár minden este valami színes kulturális programon vehet részt. az pedig külön öröm, hogyha a lakóhelytöl gyalogosan 10 percre elérhetö a város egyik legnagyobb (47 hektár) pihenöparkja a planten un blomen.

plan

az egykori “zoologischer garten”-t 1930-tól kezdödöen  alakították át az akkoriban divatos nép-parkká,  majd a késöbbi évtizedek során 3 nemzetközi kertészeti kiállításnak is adott helyet és azóta is folyamatosan (át)épül. van benne többek között japánkert teaházzal, rózsakert, gyógynövénykert, trópusház, zenepavillon, egy hatalmas játszótér – mindez telistele szebbnél szebb virágágyásokkal, egzotikus cserjékkel és fákkal, tavakkal és frissen csobogó patakokkal, (vízi)madarakkal – órákon át lehet bolyongani, megpihenni a számos árnyas vagy napos padok egyikén, a zöld füben heverészni és figyelni a flora és fauna megannyi csodáját. mindezt a város közepén a tévétorony tövében.

DSC09382nyáron minden este 22 órától  "wasserlichtkonzert”-et tartanak   (=zenés-fényjátékos-vízi- koncert  - aki tudja a magyar megfelelöjét, kérem írja meg), amely a szó legszorosabb értelmében színes:DSC09385DSC09390DSC09387DSC09388 egy ilyen langyos nyári estén igazán hüsítö és békés kikapcsolódás sok-sok emberrel egy nagy parkban a gyepen üldögélve hallgatni a zenét, a fényjátékban és a csillagos égben váltakozva elmerülni: