vasárnap, február 08, 2009

péntek esti menü

a múlt pénteken egy nagyon kedves barátomnál voltam vacsorázni. gyorsan fel is tettem néhány képet azzal a szándékkal, hogy majd a hétföi ebédszünetben megírom a recepteket hozzá, aztán annyi minden történt, hogy sikerült teljesen elfeledkeznem róla. ezért csak ma pótolom.

elöételként volt egy nagyon finom padlizsánkrém. amilyen egyszerü, annyira nagyon-nagyon finom volt. a titok szerintem a kiváló minöségü olivaolajban rejtözhetett, na és persze abban, hogy sok figyelemmel, vagy még inkább odaadással készült.
hozzávalók 2 éhes ember részére:
2 közepes méretü padlizsán
(megmosva, villával a tetjét megszurkálva, 200°C fokon jól megsütve, kb. másfél óra)
1 közepes méretü vörös/ lila hagyma (reszelve)
olivaolaj
1/2 csokor petrezselyem
só, bors
díszítéshez néhány apró paradicsom és zöld olivabogyó
az elkészítési módját ugye nem kell leírni?

péntek esti menü: lazacfilé petrezselymes fokhagymával

a rukkolás-madárbegyes saláta paradicsommal, egy kis olivaolajjal, citrommal, sóval, borssal megbolondítva kellemesen friss kíséröje volt a lazacfilének, amely a serpenyöben való sütés után egy petrezselymes fokhagymás takarót kapott.


hozzávalók 2 (még mindig éhes) ember részére:

2 friss lazacfilé
(bármilyen más halfilével is lehet készíteni)
olivaolaj
1 fokhagyma-gerezd
1 csokor petrezselyem
kb. 3 ek olivaolaj
1/2 citrom leve

a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk, hozzáadunk egy kevés olajat, ecs csipet sót és egy mozsárban teljesen szétnyomkodjuk (péter ezt remekül tudja mozsár nélkül: egy kis fa vágódeszkán nyomkodja szét a fokhagymát egy fa húsklopfoló fejével - de aki ezt még nem látta, annak nehéz lehet elképzelni, így én javaslom a mozsarat). hozzáadjuk az apsóra vágott petrezselymet, a fél citrom levét és annyi olajat, hogy egy kenhetö masszát kapjunk.
a halfilét egy teflon serpenyöben közepes hömérsékleten megsütünk (nagyságától függöen max. 4-5 percig oldalanként, a megsült oldalt picit megsózzuk), elömelegített tányérra szedjük és a petrezselymes fokhagymával "betakarjuk". az asztalnál lehet még ízlés szerint sózni, borsozni. friss kenyérrel és salátával élvezzük.

péntek esti menü palacsintával

a menü sárgabarack-lekváros palacsintával zárult. a palacsintának az volt az érdekessége, hogy ez volt a világ legkissebb palacsintaadagja: 2 személyre 2 darab palacsinta. de így is nagyon finom volt. és többet nem is bírtunk volna megenni.

csak itthon vettem észre, hogy a fél citrom, mindegyik fényképen rajta van. félreértések elkerülése végett közlöm, hogy egészen biztos vagyok benne, a citrom a palacsintának nem volt alkotó eleme;-)

hozzávalók két (már egyáltalán nem éhes) ember részére:
1 tojás
annyi liszt, amennyit "felvesz"
(tudom, ez a halála mindenkinek, aki pontosan tudni akarja, mennyi is az annyi)
egy kevés tej
icipici csipet só
kevés vaj (a kisütéshez)
finom sárgabaracklekvár