szombat, május 16, 2009

darázsfészek – egy kicsit megkésett születésnapra

DSC02775

a kakaóscsiga receptjéböl készült, dióval és mazsolával. nemcsak az  ünnepelt örült neki. a legjobb az volt benne, hogy még pluszban egy egész tepsivel készült.

DSC02733

péntek, május 15, 2009

karalábéfözelék

DSC02728 harmatosan friss karalábé mosolygott rám a sarki török zöldségesnél. gondoltam, ha csak magában rágcsálom el öket, akkor is viszem öket, annyira szépek voltak. még akkor nem tudván, mi lesz belölük. aztán itthon egy pillantás a hütöbe: tejföl mindig van, egy szójás fasírt ugyan nincs mindig, de most éppen volt – és vagy gyorsan fel kellett használnom, vagy…. így született meg a nagy ötlet és készítettem életemben elöször karalábéfözeléket.

a két karalábét meghámoztam és kockákra vágtam (ezen müvelet nem volt kivitelezhetö nassolás nélkül). majd feltettem sós vízben föni. félidöben beledobtam az apróra vágott karalábészárat/-levelet.  egy tejfölt  elkevertem egy evökanálnyi liszttel és a készre (értsd: roppanósra) fött karalábé levéböl apránként 10 evökanálnyi forró levet kevertem a lisztes tejfölhöz (így nem lesz csomós a fözelék), mielött a tejfölös-lisztes-karalábéleves keveréket a lábasba öntöttem. 2 percig lassú tüzön forraltam, kicsit kavargattam. frissen reszelt szerecsendióval, egy kevés frisssen örölt fehérborssal, egy pici sóval, petrezselyemmel ízesítettem. 

csütörtök, május 14, 2009

sült zöldspárga

amíg tart a spárga-szezon spárgát eszünk spárgával. szerencsére párom is nagyon kedveli, így nem kell gyözködnöm. ellenkezöleg, ha pár napig nem kerül az asztalra, meg is kérdezi, mikor eszünk újra. ez a sült zöldspárga idei kedvencünkké nötte ki magát. melegen, hidegen – istenien finom.

DSC02706

két személy részére:

50 dkg zöldspárgának a végeit meghámozom, száraz végét levágom. négyesével becsomagolom öket baconba és egy kivajazott tüzáölló tálba fektetem. meglocsolom egy kevés olívaolajjal, a spárgákra szórok 1-2 teás-kanálnyi barnacukrot és 2 teáskanál citromlevet, hozzádobok 3-4 fokhagymacikket, néhány szál kakukkfüvet. ma 2 paradicsom is került mellé. 20 perc alatt  elömelegített sütöben készre sütöm. frissen reszelt parmezánnal és frissen örölt borssal ettük. mindenféle körítés nélkül, mert már nagyon késöre járt. azért egy kis darab kenyér csak kellett, hogy a végén a finom olajat kitunkoljuk.  na és persze egy jó kis hideg fehérbor nélkül nem spárga a spárga.

DSC02711

érdemes dupla adagot készíteni, mert hidegen másnap pirítóssal ugyanolyan finom, ráadásul szupergyors vacsora.

szerda, május 13, 2009

füszeres túrókrémek

néhány nappal ezelött gaby barátnömnél ettem két nagyon finom füszeres túrókrémet friss bagettel. azóta terveztem, hogy majd én is készítek.DSC02624

a zöldtálas medvehagymás lett: 15 dkg túrót (amely  itt sokkal “vizesebb”, mint az otthoni) kevertem össze 7 dkg puha vajjal. egy jó maréknyi medvehagymával, egy kis fokhagymacikkel, sóval és borssal kevertem össze.

a pirostálas csilis: 15 dkg túrót kevertem össze 1 dl joghurttal, egy teáskanálnyi csilipehellyel (érdemes kevesebbel kezdeni, mert nagyon csípös is lehet), sóval és néhány apróra vágott olívabogyóva.

estig a hütöbe tettem és este az erkélyen eszegettük – friss bagettel és egy pohár vörösborral.

DSC02668

kedd, május 12, 2009

zöldfüszeres újkrumpli

nokedli 5-09

az idén ma készítettem elöször újkrumplit. az erkély kínálta zöldfüszerek mindegyikéböl levágtam pár szálat és egy csodálatosan szép zöld bokrétával a kezemben tértem vissza a konyhába. ilyenkor tavasszal mindig feltünik, mennyi különféle zöld szín létezik.

az én újkrumplimhoz került: petrezselyem, snidling, kapor, zsálya, fodormenta, majoránna, oregánó és lestyán. ez utóbbiról ezelött öt  perccel még nem is tudtam, mi a neve magyarul (németül: liebstöckel), így rákerestem:

“Külsőre a zellerhez hasonlítható, nagy termetű növény. Az illata és aromája is hasonlóan intenzív, csak kicsit más. A klasszikus Maggi keverék alapfűszere, ezért maggi néven is ismert a lestyán maga. A levelén kívül a gyökere és magja is fogyasztható, a gyökerét reszelve salátába, a magját a levélhez hasonlóan fűszerként lehet alkalmazni. Erős aromájú, óvatosan kell bánni vele (innen okosodtam)

arra már én is rájöttem, hgy óvatosan kell bánni vele. viszont nagyon finom zöldséglevesekbe. salátába eddig még nem próbáltam, de majd megteszem. annál is inkánbb, mert a petrezselyemmel ellentétben nagyon szereti az erkélyünket és kifejezetten burjánzik egy jó nagy cserépben.

az elsö pillanntásra lehet, hogy valakinek úgy tünik, nagyon sokféle íz keveredik a fenti zöldfüszerek egy ételben való alkalmazásában. ez tényleg így is van, de a végeredmény fantasztikus.

mialatt az újkrumpli héjában megföztem (elötte persze lucsutakoltam), felaprítottam a zöldfüszert. az öntethez pedig a következöket kevertem (egy nagyobb salátás tálban) össze:

2 ek balzsamecet

1 tk mustár

só,  kevés frissen örölt színesbors, kevés chilipehely

4 ek olívaolaj

hozzáadtam a felaprított zöldfüszert, majd a még meleg újkrumplit és óvatosan összekevertem. félórát állni hagytam és még egy picit langyos volt, amikor már nem bírtam tovább várni és elkezdtem eszegetni. ha valaki kevésbé éhes, várhat ám egy-két órát, míg még jobban összeérnek a friss ízek. 

hétfő, május 11, 2009

medvehagyma

DSC02377megijedtem, hogy lassan vége a medvehagyma-szezonnak és vettem még gyorsan egy jó kis csokorral. egy részéböl medvehagymaolaj készül majd, egy  része bekerül még a többi mellé a mélyhütöbe, a harmadik rész pedig kedvenc medvehagymás krumplim része lett:

DSC02375héjában fött krumplit törtem össze durván, egy kevés forró tejjel, egy kis vajjal. sóval, borssal, szerecsendióval füszereztem. a végén hozzákevertem a medvehagymát. nem is kellett hozzá semmi más…