szombat, január 03, 2009

sajtos pogácsa

DSC01771

 

ma délután pogácsát sütöttem. ezen biztosan van  aki jót mosolyog, hiszen pogácsát sütni nem ünnepek után szoktak. inkább elötte. hát én vaníliás és gesztenyés kifliket is 29-én sütöttem, lencsét pedig január 2-án föztem. a kiflisütés úgy jött ki, a lencsével pedig úgy voltam, hogy azt úgyis gyakran fözök, nehogy már azon az egy napon múljon a pénzhullás.

a pogácsára a gasztroblogokon keringö szerencsehozó szilveszteri pogácsamalacok hívták fel a figyelmemet. elolvasnám maszatkonyha szokásos pogácsareceptjét, rögvest kedvem lett kipróbálni. a döntésemhez hozzásegített a tegnap óta nem hütö hütöszekrényünk is: egy tejföl, egy vaj  és egy jó darab sajt várt vagy feldolgozásra vagy kidobásra.

hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 25 dkg vaj, 1 kisdobozos tejföl, 15-25 dkg sajt ( ízlés szerint), 1 tk só, 1/2 dl tej, csipet cukor

én is kenyérsütőbe pakoltam a hozzávalókat és azzal dagasztattam meg. akinek nincs, az a következőképpen cselekedjen:

az élesztőt, a pici cukros langyos tejben felfuttatjuk. a vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a reszelt sajtot. Közepébe fészket készítünk és belerakjuk a sót, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. egy rugalmas, nem túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk. (a hozzávalók minőségétől függően korrigálhatunk egy kis plusz tejjel vagy liszttel).

1 óráig pihentetjük, majd 2 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. tetejét tojássárgájával lekenjük, ízlés szerint szórhatunk akár rá még sajtot vagy különböző magokat. tepsire téve még negyedóráig pihentetjük, végül nen túl forró sütőben aranybarnára sütjük.

köszönöm maszatkonyhának a receptet. én annyit változtattam, hogy 35 dkg sima lisztet és 15 dkg teljes kiörlésüt, valamint margarin helyett vajat használtam. tényleg nagyon finom.

DSC01763

szerda, december 31, 2008

KÜLÖNÖS SZILVESZTER.....


....táncol a hóember.....