vasárnap, március 01, 2009

XXIII. VKF!!! pekándiós torta

ezt a süteményt decemberben készítettem elöször és annyira, de annyira finom lett, hogy azóta már többen is elkérték a receptjét (és el is készítették) - legelöször egy német ismerösömnek tettem fel ide (németül) a receptjét. most végre leírom magyarul is:

DSC01700

hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához
az alap egy kevert-tészta:
15dkg pekándió
25 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
1 vaníliáscukor
1 pici só
1 bio-narancs
4 tojás (L)
30 dkg liszt
2 tk sütöpor
10 dl tejszín

a tortaformához:
1 ek olvasztott vaj
2 ek barna cukor
10 dkg pekándió

a narancs-sziruphoz:
2 narancs leve
7,5 dkg cukor
50 ml narancs-likör

elkészítési idö: kb. 1 óra
sütési idö: kb. 55 perc
pihentetési idö (sütés után): egy éjszaka

a tortaforma elökészítése:
a forma alját kibélelem sütöpapírral, majd bezárom. a sütöpapírt megkenem az olvasztott vajjal, majd megszórom a barna cukorral. a 10 dkg pekándiót kör formában bele rakosgatom - a szélénél elkezdve. a formát hideg helyre teszem, míg elkészítem a tésztát:


a vajat, cukrot, vaníliacbutter, sót, porcukrot, vanillezuckrot és egy narancs reszelt héját habosra keverem. hozzáadom a tojásokat egymás után, majd a sütöporral elkevert lisztet, a darált pekándiót (15dkg), a tejszínt és a narancs kifacsart levét (kb. 0,5 l).

a tésztát beleöntöm a tortaformába és 180 fokon megsütöm (kb 55 perc) - ajánlatos 30 perc múlva alufóliával letakarni.

ezalatt elkészítem a narancs-szirupot

2 narancs levét (kb. 0,1 l) felfözöm a cukorral, kb 3 percig fözöm, míg elkezd egy kicsit besürösödni, ekkor hozzáadom a narancslikört, és kb. 2 percet tovább fözöm.

a megsült süteményt egy hurkapálcikával megszúrkálom, majd evökanalanként ráöntöm a még meleg (de nem forró) narancs-szirupot. 30 percet a formában hagyom hülni, majd egy torta-tányérra borítom (óvatosan).
a legfinomabb, ha néhány órát (ha kibírjuk várni, akár egy egész éjszakát) pihentetni hagyjuk.

nagyon -nagyon finom és zaftos - még napok múlva is - ha marad belöle.

DSC01698