kedd, április 28, 2009

radicchio - másodszor

a tegnapiak után már sejtettem, hogy a radicchióban még sok fantázia rejlik, így tovább keresgélve ráakadtam erre az izgalmas receptre és olvasásakor már tudtam, hogy nagyon jó lesz. az csak a fözés során derült ki, hogy a szép vöröses-lilás szín a sült sonkacsíkokban ismétlödik majd.   

DSC02232 

hozzávalók 2 személyre:

2 közepes méretü raddichio (kb. 40 dkg)

1 kis fej hagyma

4 szelet sonka/ bacon/ szalonna

só, 1 tk cukor, frissen tekert bors,  1/2 citrom leve

mialatt a szalonnát/ sonkát egy nagyobb serpenyöben megpirítom, majd rádobom az apróra vágott hagymát és kicsit megdinsztelem, levágom a raddichio külsö leveleit (csak azokat szedem le, amelyek nem szépek) egészben megmosom, kettévágom, a vágott részre ráöntök egy kanálnyi citromlevet, sózom, borsom, egy picit cukrozom.

a füszerezett raddichio feleket beleteszem a szalonnás-hagymás serpenyöbe és lefedve 4-6 percig párolom, hogy ne égjen oda, lehett hozzáadni 2-3 evökanálnyi vizet.

DSC02236

a szószhoz egy kevés világos rántást készítek: felolvasztok 5 dkg vajat, rászórok 1 ek lisztet, kicsit pirítom, majd felengedem 2-3 dl víz és tej keverékével. 5 percig lassú tüzön fözöm és kevergetem, majd beleszórok  5 dkg reszelt sajtot (a legjobb valamilyen  igazán karakteres sajt: appenzeller, gorgonzola stb.). egy kevés sóval, borssal ízesítem.

fött rizzsel és friss petrezselyemmel megszórva tálaltam:

DSC02242

hétfő, április 27, 2009

FDH: radicchio tésztával

DSC02230

a radicchio (ejtsd: radkkió, mint pinokkió) kinézetre olyasmi mint egy vörös káposzta, de valójában egyfajta cikóriaféle saláta. én sokáig csak (zöld)salátákba tettem egy-egy fél fejet – elsösorban a színhatás kedvéért. ezzel már a középkori szerzetesek is így voltak: az izgalmas szín némi változást hozott a szerzetesi rendek szigorú elöírásanak megfelelö, többnyire vegetáriánus és meglehetösen egyszerü étrendjébe.  én azért is kedvelem, mert remekül eláll néhány napot a hütöben.  mindemellett kellemesen kesernyés ízét is szeretem, mégis éveken át csak és kizárólag salátaként készítettem és fogyasztottam. míg egyszer csak feltünt, hogy bizony az olasz konyha tésztákhoz is használja, pl. csíkokra felvágva, picit gyorsan megsütve.

20 dkg tészta

4 szelet bacon, csíkokra vágva

2  cikk fokhagyma

1 kis fej radicchio

2 paradicsom, kkockákra vágva

só, bors

1 maréknyi pirított fenyömag

reszelt parmezán

amíg fött a tészta, a bacont egy kevés olivaolajon megpirítom, hozzányomom a fokhagymát (ügyelve, hogy ne égjen meg), rádobom a csíkokra vágott radicchiot és (tényleg csak) 1 percig sütöm, hozzáteszem a paradicsomot  és  leveszem a tüzröl (ha sokáig sül, elveszíti az ízét és a szép színét is), sózom, borsozom.  a leszürt tésztát ráöntöm a  raddichiós serpenyöbe és jól átforgatom, lehet még hozzátenni egy kis olivaolajat. a tányéron megszórom parmezánnal és fenyömaggal.  igazi fdh-vacsora.

DSC02224