vasárnap, január 11, 2009

töltött karfiol

pár héttel ezelött gergely anikó "culinaria ungarn" címü könyvében olvastam elöször a töltött karfiolról - mint magyar specialitásról. jól el is csodálkoztam rajta, mert én még sosem hallottam róla. gyorsan átfutottam a receptet és kipróbálásra érdemesnek minösítettem. ez röviddel karácsony elött történt és annyira finom lett, hogy tegnap (az eredeti recepten kicsit változtatva) ismét megcsináltam.

CIMG1892

recept:

1 közepes méretü karfiol

25 dkg sonka

3 dl tejföl

6 dkg vaj

4 tk liszt

10 dkg parmezán

só, bors, szerecsendió

a félpuhára fözött karfiolt kicsit a felénél magasabban keresztben elvágom.

a sonkakockákat összekeverem 1,5 tejföllel és ezzel töltöm meg a karfiolt, ráteszem a tetejét.

egy serpenyöben felolvasztom a vajat és hozzákeverem a lisztet, majd felöntöm annyi karfiolos fözövízzel, hogy egy ne túl sürü levet kapjak. ehhez hozzáöntöm a maradék tejfölt, ízlés szerint sózom, borsozom, adok hozzá szerecsendiót és a reszelt parmezán felét. szépen lassan ráöntöm a karfiolra, majd a maradék parmezánnal megszórom. közepesen forró sütöben 30 perc alatt szép pirosra sütöm.

rizzsel, petrezselyemmel megszórva tálaltam.

CIMG1891