péntek, június 20, 2008

túrósgombóc


csütörtök, június 19, 2008

tökmagos saláta


kedd, június 17, 2008


hétfő, június 16, 2008

spárga, ahogy én szeretem


töltött karalábé/ gefüllter kohlrabi




für 4 Personen:

4 Kohlrabi (ggf. 3-4 Mangoldblätter)

für die Soße

1 EL Sonnenblumenöl

1 kleine Zwiebel

200 ml saure Sahne

50 ml süße Sahne

2 TL Mehl

1 TL Paprikapulver (mild)

Petersilie

für die Füllung

1 kleine Zwiebel

350 g mageres Hackfleisch

35 g Reis (in Salzwasser halb gar gekocht)

Salz + weißer Pfeffer + Paprikapulver, Majoran (nach Geschmack)

Die Kohlrabi dünn schälen, drei Knollen aushöhlen, eine in Würfel schneiden. Für die Füllung den Reis in Salzwasser 10 Minuten (halb gar) kochen. Die Zwiebel klein hacken und mit dem Hackfleisch, dem Reis, dem Ei, den Zwiebeln, dem Salz + Pfeffer und dem Majoran (alternativ: eine handvoll Petersilie) gut vermengen. Die ausgehöhlten Kohlrabi füllen. Aus der restlichen Hackfleischmasse mit nassen Händen Klößchen formen und die Kohlrabiblätter (alternativ: die Mangoldblätter) damit füllen (ähnlich einer Krautrollade). Die Kohlrabi- bzw. Mangoldblätter lassen sich leichter verarbeiten, wenn man sie kurz mit kochendheißem Wasser abbrüht.Die Zwiebel klein hacken und im Sonnenblumenöl glasig dünsten. Vom Herd nehmen und das Paprikapulver sowie 4 EL warmes Wasser daruntermischen. Das ausgehöhlte Kohlrabifleisch, die Kohlrabiwürfel, etwas Salz dazugeben und alles einmal aufkochen lassen. Die Temperatur reduzieren. Die gefüllten Kohlrabi und die gefüllten Kohlrabi-/ Mangoldblätter dazugeben und soviel Wasser dazugießen, daß die Kohlrabi etwa zur Hälfte bedeckt sind. Bei schwacher Hitze zugedeckt gar dünsten (ca. 30-40 Minuten).Die gefüllten Kohlrabi und die gefüllten Kohlrabi-/ Mangoldblätter vorsichtig herausheben und in einer vorgewärmten Auflaufform in den Backofen warmstellen (100 °C).Die saure und die süße Sahne mit dem Mehl verrühren und zum Sud gießen, einmal aufkochen, vom Herd nehmen und mit einem Stabmixer pürieren. Die gefüllten Kohlrabi auf einen Teller stellen, mit der heißen Soße übergießen und mit gehackter Petersilie bestreuen. Sauere Sahne kann extra ein einem Schälchen zusätzlich serviert werden.

Insider-Tipp: Die süße Sahne mit dem Mehl (mit einem kleinen Schneebesen in einer Müslischale) gut verrühren, danach die saure Sahne dazugeben und ebenfalls gut verrühren. Nach und nach ca. 10 Eßlöffel vom heißen Sud dazugeben und immer wieder schnell verrühren. Dies verhindert, daß die Sahne in der heißen Flüssigkeit flockig wird. Zum Schluß die Mischung zum restlichen Flüssigkeit im Topf geben und einmal aufkochen lassen, dabei hin und wieder rühren.

eper-saláta (erdbeer-salat)



nagyon sok szeretjük a salátákat. ezt a salátát az eper-szezonban "dobtuk fel" egy kis eperrel;-)

hozzávalók:

1 jéghegy-saláta
1/2 radicchio-sláta
1 kis zukkini
6-8 champignon
6-8 eper

egy marék mag (napraforgó/ tökmag stb.)

dressing:

olívaolaj
balzsamecet

bors

a hozzávalókat felszeletelem, ezalatt az idö alatt a magvakat egy teflon-serpenyöben megpirítom. a salátát megöntözöm olivaolajjal, balzsamecettel, sózom, borsozom, megszórom a pirított magvakkal és tálalom.

csirkepaprikás nokedlivel (hähnchenpaprikasch (=gulasch) mit nockerln)


a “csirkepaprikás nokedlivel” legkedvesebb ételeim közé tartozik. sokat gondolkoztam rajta, hogy miért, de nem igazán jöttem rá. azt viszont 100%-osan tudom, hogy bármikor - vakon, megfázottan, bárminemü kóstolgatás és a stressz legkisebb jele (sikerül-e, jó ízü lesz-, idöben elkészül-e stb.) nélkül képes vagyok elkészíteni. és mindig remek lesz. egyrészt nekem is mindig nagyon jól esik, másrészt akárkinek föztem eddig, mindig mindenkinek nagyon-nagyon ízlett.

nekem valahogy ez a recept a „klasszikus magyar” étel receptje. a második „klasszikus magyar“ recept a gulyáslevesé, de be ell vallanom, a gulyást levesért viszont nem igazán rajongok – viszont mások nagyon megszokták dicsérni. nekem talán csupán annyi a bajom vele, hogy gulyáslevest csak egy hatalmas nagy leveses fazékban tudok készíteni. egy kétszemélyes háztartásban ritkán adódik alkalom arra, hogy egy vályognyi leves elfogyjon – még ha vendégek jönnek is, mi utána legjobb esetben is 2-3 napig gulyáslevest eszünk...

csirkepaprikás recept 4 személyre

1 jó fej hagyma
2 ek olivaolaj
2-3 ek pirospaprika (lehet csípös is)

ízlés szerint 2-3 ek piros arany és só
kevés víz, hogy a paprika és a hús ne égjen oda
személyenként (legalább egy, de inkább kettö) csirkecomb
(ha valaki, mint a párom abszolut csirkecsont-ellenes, akkor lehet mellehús is)

egy pohár tejföl
1 kk liszt

a hagymát apróra vágom, egy kis olajon üvegesre pirítom. leveszem a tüzröl, hozzáadom a pirospaprikát (esetleg a piros aranyat) és egy kevés vizet. visszateszem a tüzre és hozzáadom a húst. kicsit megsózom. kb. 35-45 perc alatt puhára sütöm a húst, ügyelve arra, hogy ne égjen le. idönként öntök hozzá egy pici vizet. ha hús megpuhul (=a csontról elkezd leválni a bör), elkeverem a lisztet a tejföllel egy kis tálkában, majd egymás után evökanalanként a húsos serpenyöböl a lisztes tejfölhöz adagolok kb. 10 evökanál szószt és simára keverem. ezután a serpenyöbe öntöm a tejfölös-lisztes-szószos keveréket és 1-2 percig tovább fözöm a húst. ez egy kicsit furcsán hangzik. a szakácskönyvekben csak annyi szokott állni, hogy adjuk a liszttel elkevert tejfölt a húshoz, de tapasztalataim szerint akkor a maga a szósz az esetek többségében csomós lesz. tapasztalataim szerint, ha a lisztteöl összekevert tefölhöz apránként hozzáadjuk a meleg/ forró szósz egy részét, és a leveréket csak így adjuk a húshoz, az eredmény tökéletesen csomómentes lesz (persze csak akkor, ha a lisztet sikerült a tejföllel csomómentesre elkevernünk). 1-2 percig összeforraljuk.

nokedli 4 személyre

2 tojás
csipetnyi só
(csipetnyi kurkuma)
liszt
víz

egy kézi habverövel felverem a tojásokat egy pici sóval. (egy csipetnyi kurkuma kellemes sárgaszínt kölcsönöz, de nem feltétlenül szükséges.) egymás után (váltogatva) annyi lisztet és vizet adok hozzá, amennyit a tojások felvesznek. a konzisztenciája olyan legyen, hogy a habveröröl lassan + nehézkesen essen le a tészta. 20 percig állni hagyom, majd forrásban lévö sós vízbe szaggatom és fözöm ki a nokedlit.

p.s.: szerintem a legfinobabb, ha a maradék húst, szóssza és nokedlival másnap együtt megmelegítjük…