szombat, augusztus 29, 2009

S.O.S

mint tegnap írtam, elköltöztem a wordpress-re, ahol ugyan kezdem jól érezni magam, csak elég lassan látom át az összefüggéseket, nem találok funkciókat, amiket itt megszoktam. imageha valaki olvassa még ezt a bejegyzést és tudna egy kicsit segíteni, nagyon megköszönném.

addig is amíg minden elkészül, köszönöm a türelmeteket és kívánok mindenkinek kellemes hétvégét.

péntek, augusztus 28, 2009

elköltözöm

DSC09660

ide:

http://nokedlis.wordpress.com/

paradicsomos hal

mindenkinek van legalább egy olyan étele, amit nem szokott megosztani másokkal, mert mások nem szeretik. meg talán azért is, mert nem egy nagy szám. mármint az a bizonyos étel. mégis olyan jól esik néha. nálam ezek egyike a paradicsomos hal. csakis akkor szoktam enni, ha egyedül vagyok. amolyan igazi “agglegény”-ebéd vagy vacsora – nem csak férfiaknak.IMG_0754 az egyetlen, ami el szokott gondolkoztatni, hogy a macskák is odavannak érte. érdekes módon kevésbé a halért, mint a paradicsomos szószért…IMG_0762

csütörtök, augusztus 27, 2009

kristálygomba

Aki a 90-es években kombuchát nevelgetett, annak talán nem bizarr ötlet a kristálygomba levének fogyasztása sem. Egy Japánból, esetleg a Kaukázusból származó gombáról van szó (nem tudom, melyik forrásnak higyjek), más néven: vízalapú kefirgomba, vízikefir, japánkristály, kristály-gomba, "Japán Tengeri Kristály" gomba, Japanese water crystals, Japanese water grains, water kefir angol, tibi [japán], amely hasznos tejsavbaktériumainak köszönhetően hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, így erősíti az immunrendszert és javítja a közérzetet.

img_0027

Egy hete olvastam először a kristálygombáról, és szerdára már meg is érkezett a sajátom. Egy aukciós oldalról rendeltem, és teljesen ingyen jutottam hozzá: annyira szapora lény, hogy akinek van, szívesen adja, csak vigyék. Külsőleg leginkább a szilikonos macskaalomhoz hasonlított, az állaga pedig kocsonyás volt. Szegénykét eléggé megviselte a postán töltött másfél nap, ezért gyorsan elkészítettem a tápoldatát. Ehhez egy szép, direkt erre a célra vásárolt üvegkancsóba kanalaztam a gombát, tettem rá 4 evőkanál kristálycukrot, 10 szem biomazsolát, és két negyedbe vágott fél biocitromot (félbevágva nem fért volna be a kancsó száján). Az egészet felöntöttem bő egy liter frissen szűrt vízzel (a gomba kényes jószág, nem szereti a kemény csapvizet), aztán ma reggelig próbáltam elfelejteni, hogy a homályos, bugyborkékos italt, ha rendeltetésszerűen kívánom alkalmazni, előbb-utóbb el kell fogyasztanom. A nézegetése viszont sok örömet okozott, a gombám szemmel láthatóan túltette magát a költözés okozta sokkon, és szépen gyarapodott.

img_0029

Ma reggel úgy éreztem, elérkezett az idő a csodaital megkóstolására. A megerjedt tápoldatot leszűrtem egy másik üvegkancsóba, a citrom levét belecsavartam, a kristálygombát átmostam, a mazsolákat kidobtam, és friss mazsolás cukoroldatba helyeztem (3 nap alatt 3 evőkanál gombából 5 evőkanál lett). A mosogatás után nem maradt más hátra, csak a kóstolás. Erjedt, édes, kefírszerű lé volt, ami azonban behűtés után meglepően finomnak bizonyult. Gondolkoztam, hogyan lehetne kicsit "feldobni" a következő adagot, és egyelőre két ötletem támadt: citrom nélkül készítem, és csak közvetlenül fogyasztás előtt csavarok bele valamilyen citrusfélét (így több lesz a C-vitamin tartalma), illetve talán erjesztek egy adagot víz helyett zöld teával (igen, a kombucha ihletett meg).

ps.: Azt hiszem van egy kis félreértés a megnevezést illetően, ami nem csoda, hiszen nagyon sok helyen keverik a gombákat.
Szóval van két tejalapú, kaukázusi ill. tibeti
van egy vízalapú, aminek a neve a japán kristálygomba.
Kaukázusi kristálygomba nincs, attól függetlenül, hogy ihatják ott is.

szerda, augusztus 26, 2009

szeder-fagylalt

DSC09775vannak (munka)napok, amelyeket legjobb lenne kitörölni a naptárból, még mielött elkezdödnek. igaz, ennek megítélése viszonyítástól is függhet. én pl. a tegnapi napról is azt gondoltam, hogy ki kéne törölni a kalendáriumból, de a mait megélve a tegnapi kifejezetten rózsás volt. ilyen napokon jó tudni, hogy van minek örülni. pl. a hétvégén készült szeder-fagyinak.

DSC09774vasárnapi biciklitúránkat “szeder-túrának” terveztük. még a nyár elején fedezvén fel egy remek helyet, ahol egy hosszú földút mellett hatalmas szederbokrok növekedtek. amelyek amióta arra jártunk legalább duplájára nöttek. a szedernek megvan az a tulajdonsága, hogy kelleti ugyan nagyon magát, de gyümölcseit úgy növeszti, hogy az ember a lehetö legnehezebben juthasson hozzá. engem mindenesetre már a színe is elvarázsol. emlékszem egyszer régen a nyári szünidöben unokatestvéremmel biciklizve leltünk egy remek tarlómenti szeder-lelö-helyre. többször is fordultunk, felszerelve beföttesüvegekkel, hogy nagymamámhoz hazavigyük a zsákmányt, amelyböl még aznap finom szeder-szörp készült

DSC09781

– sok-sok üveggel. a mai napig nem tudom láttam olyan sok szedret újra…. vagy búzamezö szélén, vagy folyóparton, de legalábbis kissebb-nagyobb szakadék szélén nö a legjobban. ahol meg hozzáférne az ember, ott derékig ér a csalán. az én jobb karom és lábam még mindig úgy néz ki, mintha egy macskahaddal verekedtem volna össze. a legjobban mégis attól féltem, hogy a majdnem teleszedett müanyag dobozomat ejtem le utolsóelötti pillanatban telistele szép szeder-szemekkel.

IMG_0736elkészítése 4 személyre:

16 dkg cukorot felforraltam 1,6 dl vízzel, belecsafartam egy fél citrom levét, majd hütöben tettem egy órára. ezután 25 dkg szedret megmostam, botmixerrel pürésítettem, egy szürön átnyomkodtam (hogy a magok ne legyenek benne), majd a cukorsziruppal és 10 dkg mascarponéval botmixerrel összekevertem. fagylaltgépben 25 perc alatt fagyivá hagytam válni.

kedd, augusztus 25, 2009

derült égböl villámcsapás

a múlt hét csütörtökjén volt az itteni nyár legmelegebb napja. annyira felhevült a levegö, hogy éjszakára komoly viharelörejelzést adtak ki. persze arra nem számítottunk, hogy ennyire komoly lesz a dolog. éjfél utántól a hálószobánk nyitott erkély ajtaján át “hallgattuk” a dörgést, néztük a villámlást. amikor egy óra után kezdtünk elszenderedni hirtelen napvilágos lett a szobában és az eddigieknél hatalmasabbat dörgött az ég. az volt az a pillanat, amikor becsapott a villám. R4-Blitz1nem is szeretek rá gondolni, mi minden történhetett volna még ebben a régi házban, amelynek a padlása nagyrésze fából van. szerencsére mi megúsztuk egy kisebb lyukkal a plafonon és néhány nap internet-szünettel. eltekintve az afeletti bosszúságtól, hogy néhány elektromos eszközünk nem élte túl a villámcspást.IMG_0675