szombat, május 09, 2009

halászlé “péter módra”

DSC02679 már hallom is olvasóim mély felháborodását, vagy legalábbis morajlását – amelyet halászlé receptem hozzávalóinak olvasása vált majd ki. egy biztos, ez a recept  se nem bajai, se nem szegedi, de még csak nem is bodrogközi. ez az igazi hamburgi halászlé receptje. feltéve, hogy akad kedves errefelé látogato, aki hajlandó túltenni ellenérzésén, és képes nekem hozni 1-2 (de akár 3-4) doboz halászlékockát otthonról. ez itt nem a reklám helye, így aztán nem is vagyok nagyon válogatós. felölem aztán lehet kn.rr vagy akás ma..i  is. mivel alapvetöen ügyelek arra, hogy ne fogyasszunk (fél)kész dolgokat, úgy gondolom, nem tesz nagy kárt a szervezetemben, ha kétszer egy évben a fent említett halászlé-kockákból levest eszünk. 

hozzávalók:

2 sárgarépa, 1 édeskömény,  1 cikk fokhagyma, 2-3-4 halászlékocka + 1 csokor petrezselyem,, 20 dkg friss fehérhúsú hal (nálam feltétlenül szálka nélkül).

ázt gondolom nem szükséges a receptet részletesen leírnom. talán csak annyit, hogy az elöbbieket 5-10 percig közepes lángon 8elegednö mennyiségü vízzel) megfözöm. a két legutóbbit pedig kockákra (ill apróra) vágva a már kikapcsolt tüzhelyen még álló levesbe teszem kb. 2-5 percre. egy kanál tejföllel és egy kis petrezselyemmelmeggszórva tálalom.

DSC02655

a halászlékocka érdekessége, hogy régen csípös volt, de amióta a multik vették  kezükbe a gyártását, azóta csak “édes-nemesek”, mondván “ilyen csipöset senki nem eszik”. nem mintha exportálnák a halászlékockát külföldre. ennyit röviden a globalizációról. 

péntek, május 08, 2009

mindennapi salátánk egyik variációja

DSC02546

már említettem, hogy gyakran eszünk salátát vacsorára. az idök folyamán kialakult egy “alap-saláta”:

1 közepes jégsaláta csíkokra vágva

1 radicchio

3-4 paradicsom

1/2 uborka

az öntet: balzsamecet, olivaolaj, egy teáskanályni mustár, só, bors, örölt édeskömény, chili. az öntet hozzávalóit egy csavaros lekváros üvegben szoktam jól összerázni és szigorúan csak a saláta fogyasztása elött másodpercekkel ráönteni.

a tetejére (ún. “topping”-ként): 1-2 evökanál pirított napraforgómag, némi tökmag kíséretében (de bármilyen más olajos mag is nagyon finom: dió, kesúdió, fenyömag, mandula, mogyoró, … tovább is van mondjam még?) és egy félmaroknyi reszelt parmezán. újabban kerül rá egy félmaroknyi frissen szedett oregánó, kakukkfü – vagy éppen valami más zöld füszer az erkélyünkröl. hihetetlen, mennyire finom ízt kap töle a saláta.

attól függöen, hogy a fentieken kívül mi van még a hütöben kerülhet bele répa, retek, cikória, cukkini, édeskömény (vagy bármi más…. ha ez neked nem elég, öleld meg a kemencét…) nekünk böven elég szokott lenni, söt annak szoktam örülni a legjobban, ha még másnapra is jut belöle ebédre.

kedd, május 05, 2009

zöldleves

DSC02427

egyre többször fözök valami zöld színü ételt. minden bizonnyal az évszak “adja magát”, hiszen bár merre tekintek friss üde zöld kacsingat rám az ablakunk elött, a zöldségesnél, a hétvégi biciklitúrákon – így aztán nem is csoda, ha a konyhánk is lassan, de biztosan zöldül. ma este  egy csomag friss zöldhagyma, egy cukkini és a tartaléknak eltett medvehagyma kérte, hogy hadd legyen belölük valami gyors könnyü vacsora. így aztán a hozzávalókat, plusz két krumplit, meghámoztam ill. mostam, felkarikáztam-kockáztam, 10 perc alatt megföztem, sóztam, borsoztam, szerecsendióztam. majd 2 evökanál tejszínnel összeturmixoltam.  

DSC02434 2 percre visszatettem a tüzre és  egy maréknyi fehér hallal (azt hiszem kabeljau volt) varázsoltam tartalmas levessé.

DSC02483

hétfő, május 04, 2009

fdh: tarhonyás zöldspárga paradicsommal és snidlinggel

maradt még a tegnapi tarhonyás spárgából, aminek az igazat megvallva egész nap nagyon örültem, vacsorára gondolva. egy serpenyöben melegítettem meg a maradékot, amikor már úgy gondoltam elég meleg, belekevertem egy feldarabolt paradicsomot, megszórtam egy fél marék snidlinggel + parmezánnal. a kikapcsolt tüzhelyen lefedve állni hagytam 3 percet. ezalatt a paradicsom kicsit átmelegedett, a parmezán szépen megolvadt:DSC02531

vasárnap, május 03, 2009

spárga tarhonyával

DSC02507

nagyon szeretem a spárgát, de nem igazán vagyok nyitott új receptek terén. ha spárga, legyen fehér, újburgonyával, füstölt sonkával és vajban pirított zsemlemorzsával. hiába na, nekem ez a tökéletes kombináció. spárga-szezonban akár hetente (többször) is. szerencsésnek mondhatom magam, hogy a párom is így gondolja és nem panaszkodik. ehhez képest az idén nagyon vállalkozó szellemü kezdek lenni. ez már a második receptem (az elsö itt) , amelyik valami teljesen más spárgás étel. chili & vanília zöldpárgás tarhonyájás receptjét olvasva gondoltam, ezt biztosan ki fogom majd próbálni. a hét elején éppen úgy adódott, hogy volt egy csomag fehérspárgám. olyan egyszerü és olyan, de olyan finom volt, hogy ma meg kellett ismételjem. nálunk is egy szempillantás alatt szezonális kedvenc lett. ma zöld spárgából készítettem. így is finom lett, de azért nekem (nekünlk) mégis csak a fehérspárga a kedvencem(ünk). persze a zöldnek sokkal szebb színe van. a fehéret pedig feldobtam néhány levél zsályával.

DSC02513

hozzávalók (2 nagy adag)
15 dkg tarhonya (bolti)

5 dkg füstölt szalonna/ bacon felkockázva/ csíkokra vágva
1 közepes fej hagyma apróra vágva
50 dkg csomag zöld-/ fehérspárga
1 maréknyi reszelt parmezán
só, bors, olaj, 0,5 dl fehérbor, zsálya

egy kevés olajon megpirítom a felkockázott szalonnát, a zsírjában megfuttatom a hagymát, hozzáadom a tarhonyát, erős lángon átpirítom. felöntöm 4dl vízzel, sózom, borsozom, majd addig főzöm, amíg a tarhonya megpuhul, kb. 15-20 perc. a végefelé hozzáöntök 0,5 dl száraz fehérbort. ha a végére nem főtt el az összes folyadék, fedő nélkül, erős lángos főzöm, elpárologtatom.

a főzési idő alatt előkészítem a spárgát: legalsó, esetlegesen fás részét eltávolítjuk, meghámozzuk ( a zöldnek csak az alsó 1/3 részét). a spárgafejeket levágom (kb. 3-4 cm), a spárga szárát kb. 2cm vastagra felkarikázom. amikor a tarhonya megpuhult, a legvégén hozzáadom a spárgakarikákat és fejeket. fedő alatt 3-5 percig alacsony lángon főzöm . fontos, hogy a spárga enyhén ropogjon, semmiképpen ne főjön szét, éppen csak az étel saját gőze átmelegítse. a legeslegvvégén hozzákevertem egy fél marék zsályát és lefedve a kikapcsolt tüzhelyen 2 percig állni hagyom. tálaláskor megszórom reszelt parmezánnal:

zöldspárga:

DSC02520

fehérspárga:

DSC02357