csütörtök, augusztus 20, 2009

tarte aux tomates

akinek van kedve 36 fokban bekapcsolni félórára a sütöt, ilyen finomságot vacsorázhat egy pohár behütött fehérbor kíséretében:IMG_0612hozzávalók egy 30 cm-es formához: 3 db leveles tésztalap (fél csomag), 20 dkg reszelt sajt, paradicsom, oregánó, só, bors.

IMG_0640 a levelestészta lapokkal kibélelem a kisütöpapírozott formát. megszórom a reszelt sajttal, majd rárakom a félbevágott paradicsomot (ha kissebbek, ha nagyobbak, akkor karikákra vágom öket), sózom, borsozom, oregánóval megszórom és 200 fokon 30 percig sütöm. IMG_0605

kedd, augusztus 18, 2009

répasaláta

rabul ejtettek a színes répák. ez a három szín egymás mellett egyfolytában gondolkodásra késztet, mit is lehetne még készíteni belöle. a hütöt pedig folyton nyitogatom, hogy megnézzem, milyen szép is az a céklaszínü répa. ezt a receptet azoknak ajánlom, akik szeretik az ázsiai jellegü ízeket – és a könnyü+gyors nyári salátákát, ha este kilenckor még 26 fokot mutat a hömérö. nyugodtan készíthetö normális répából. IMG_0566hozzávalók: a képen látható mennyiségü répa reszelve

az öntethez: 1 citrom + 1 narancs leve, 1 tk méz, 2 cikk fokhagyma, 1 darabka friss gyömbér, olívaolaj, só – botmixerrel összekeverve (nagyon szép színe lesz). jó sok friss petrezselyemzöld

tálaláskor: néhány római salátalevél, néhány koktél paradicsom, egy marék pirított dió.IMG_0599a lényeg, hogy a reszelt répát a dresszinggel és a petrezselyemzölddel legalább 1 órát állni.

hétfő, augusztus 17, 2009

bárányfilé másként

vasárnap este egy nagyon merész vállalkozásra adtam a fejem. a tökéletes bárányfilét szerettemm volna még jobbá tenni.  mintegy meglepetés vacsoraként páromnak, a kerékpáros versenyen való  remek szereplésért. ehhez tudni kell, hogy nálunk évek óta csak ez a “tökéletes bárány” kerül  az asztalra: rózsaszínre sütve, rozmaringos-fokhagymás-olívaolajos-citromos pesztóval, amelyben a rozmaring mellett csak a fokhagymából van több. ez így annyira perfekt, hogy bármi más csak ronthatna rajta.  IMG_0543most elöször próbálkoztam valami mással: a 2-3 perc alatt natúr kisütött bárányfiléket egy diós-petrezselymes pesztóval fedtem be és toltam 10 percre forró sütöbe. éppen csak annyira, hogy a pesztó kicsit megpiruljon, a bárány viszont még ne süljön át teljesen és semmiképp se legyen száraz. IMG_0538hozzávalók: személyenként 2 bárányfilé, 2-3 perc alatt forró olajban sütve, a pesztóhoz: dió, petrezselyemzöld, fokhagyma, olívaolaj, só, bors összeturmixolva. köret: padlizsán, cukkini, paradicsom, 30 perc alatt 220 °c-on  olívaolajjal, sóval, kevés citromlével a sütöben megsütve és 10 dkg árpagyöngy (fözési ideje: 40 persütötc). a pezstóval beborított bárányt 10 percre beteszem a sütöbe, amely még meleg a padlizsános zöldségtöl.  az utolsó 5 percre felkapcsolom a sütöt 250 °C-ra 8ha van, grill-funkcióra- vigyázzunk, ne égjen meg, a dió gyorsan keserü lehet).IMG_0544 mit mondjak, szép is lett és nagyon finom is. az ünnepeltnek is nagyon tetszett.

vasárnap, augusztus 16, 2009

joghurtos jégkrém

még nem hevertem ki a fagyigéppel kapcsolatos kudarcot. ha már fagyigép nincs, lett leárazott jégkrém-készítö szilikonos forma. ízbolygónál láttam egy joghurtos jégkrém-receptet, amelyet kipróbálásra alkalmasnak találtam. annál is inkább, mert minden hozzávaló volt itthon:IMG_0479 hozzávalók (6 adag, ár: ca. € 1,20)

1,5 kis pohár natúr joghurt
2-3 tk méz (ìzlés szerint)
1/2-1 lime (ízlés szerint) 
1-2 ek gyümölcsszörp
valamilyen gyümölcs (nálam eper volt)
jégkrémkészítő forma

a joghurtot összekevertem a lime levével és 1 tk mézzel, majd a formákba adagoltam a kb. harmadát és meglöttyintettem   gyümölcsszörppel. a maradék joghurtot összeturmixoltam a gyümölccsel. édesítettem mézzel, savanyítottam egy kis  lime lével, majd elosztottam a jégkrémformákban. belenyomkodtam a pálcikát és betettem a fagyasztóba. nálam  sajnos egy óra múlva még nem fagyott meg eléggé. így elfelejtkeztem róla, és csak egy héttel késöbb jutott újra eszembe. így legalább jól meg fagyott. a lányoknak tutira ízleni fog.

van valakinek egy jó tippje, hogyan lehet könnyen kiszedni a formából?? én legalább öt percig szerencsétlenkedtem vele…

IMG_0481