hétfő, június 08, 2009

gyömbér-szirup

DSC02968volt egy darab gyömbér-gyökér a hütöszekrényben, amivel nem tudtam mit kezdeni. már néhány napja a hütöben lehetett, mert már azt is elfelejtettem, mihez szerettem volna használni. az ilyen maradék gyökerekböl teát szoktam fözni, de az utóbbi hetekben annyi forró teát ittam, hogy már azon csodálkozom, miért is nem nött béka még a hasamban. (bár lehet, hogy a béka csak a vizet szereti?).

a gyömbért a népi gyógyászatban sokmindenre használják: afrikában  azt tartják, a férfiak szexuális erejét  növeli, új-guienában fogamzásgátlóként használják, indiában levét mézzel és  reszelt kemény tojással keverve impotencia kezelésére vetik be, míg régen európában azt tartották, ha a kiszemelt fiút gyömbérrel sütött kenyérrel etetik, akkor  férjhez mehetnek hozzá. ezen hatások egyikére sem volt most szükségem, de mivel pár hete egy makacs gyulladással küszködöm, igy a gyömbér gyulladáscsökkentö-hatására apellálva készítettem el a szirupot:

“Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére. Az influenzavírusok elpusztításában is szerepet játszik, valamint erősíti az immunrendszert, és a lázat is mérsékli. A megfázást kísérő hörghurut és az influenzával járó izom- és mellkas-fájdalom enyhítésében is segít. A népi gyógyászatban már régóta használják - friss gyömbér rágcsálását, gyömbértea, vagy egykanálnyi mézbe csöpögtetve a gyömbérgyökér-törzsből frissen kipréselt lé fogyasztását ajánlják.(innen) … mindemellett csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is jó, valamint ki´ünö görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsröl…. hatásos fájdalomcsillapító…”

a gyömbérgyökeret (kb. 8 centis ujjnyi vastag darab) meghámoztam és aprókockákra vágtam, majd 30 percig 2 dl vízben kis lángon föztem. ezután egy papír kávéfilteren leszürtem. a félig kész szirupot feltettem ismét a tüzre és hozzáadtam 2 dl akácmézet. kb. öt percig forraltam, majd jól záródó üvegekbe öntöttem és egy hétre a hütöszekrénybe tettem.

3 valaki mondja meg/ komment:

trinity írta...

Ha ezt 3x, 4x megismétled 3-4 nap alatt, kandírozott gyömbér is lesz belőle, ami kekszekbe nagyon finom!!!Igaz, tiszta cukor az egész, de nagyon kevés elég belőle...(Mondjuk akkor a mézet csak a legvégén lehet hozzáadni.)

murok marci írta...

ez jó ötlet. nem is merem mondani, hogy én a "kifött" gyömbért persze kidobtam:-( ha jól értettem akkor cukorral kell többször fözni és a méz ki is hagyható? ill. kell bele egyáltalán az utolsó fözéskor?

Szigeti Miklós írta...

a mézet nem illik 40 fok felé melegíteni, értéktelen cukorrá válik