hétfő, július 20, 2009

tilápia…

image

…vagy trópusi eredetü  kéksügér (lat. oreochromis spp.):  édesvízi hal, a (szub)trópusokon honos (afrika, madagaszkár, dél-amerika, ázsia országai – így gyakran használják exotikus halételekhez is). húsa hófehér, omlós, de nem esik könnyen szét, filéje állítólag teljesen szálkamentes. emelett egyaránt alkalmas (grill- vagy tepsis)sütésre, fözésre vagy párolásra.   mindezen jó tulajdonságaival kapásból belopta magát konyhám szívébe:  

DSC09118

tegnap sütöben sütöttem édeskömény-ágyon egy saját “fejlesztésü” kesúdiós pesztóval betakarva. nem vagyok nagy hal-rajongó, pláne nem hal-szakértö, max. lazacot szoktam párolni, az összes többi kísérletem rendszeresen kudarcba szokott fulladni, de a tápiafilé csodálatosan omlósra sikeredett és nagyon kellemes harmóniát alkotott a kesúdióval és az édesköménnyel. rizzsel és egy egyszerü zöldsalátával fogyasztottuk – egészen biztosan nem utoljára.

hozzávalók 2 (diétázó) személy részére:      

1 édeskömény, 4 paradicsom, 2 szál zöldhagyma,  2 ek olívaolaj, só bors.

egy marék kesúdió, 1 kis apróra vágott salotta, 1 kis darab gyömbér, 4 szál petrezselyemzöld, 1 kevés csilipehely, egy csipetnyi só, 1 ek zsemlemorzsa.

image

az 1 cm-es szeletekre vágott édesköményt  és a zöldhagymát egy kiolajozott höállótálban beteszem 10 percre a 180 fokos sütöbe, majd ráteszem a paradicsomszeleteket, sózom, borsozom  és további 10 percig sütöm.

ezalatta kesúdiós pesztó hozzávalóit a botmixerrel összekeverem. a pesztót rákenem a megmosott, megszárított tápia-filére. megszórom egy kevés zsemlemorzsával és ráteszem a zöldségágyra, majd beteszem további 15 percre a sütöbe. a végén még 3-4 percre feltekerem a hömérsékletet és grillezem picit a halfilét, hogy a pesztó kicsit ropogósra süljön. közben izgulok, nehogy megégjen és föleg nehogy kiszáradjon a hal. nem száradt ki, nagyon finom volt és egyetlenegy kis szálka sem volt benne.

0 valaki mondja meg/ komment: