pár héttel ezelött gergely anikó "culinaria ungarn" címü könyvében olvastam elöször a töltött karfiolról - mint magyar specialitásról. jól el is csodálkoztam rajta, mert én még sosem hallottam róla. gyorsan átfutottam a receptet és kipróbálásra érdemesnek minösítettem. ez röviddel karácsony elött történt és annyira finom lett, hogy tegnap (az eredeti recepten kicsit változtatva) ismét megcsináltam.
recept:
1 közepes méretü karfiol
25 dkg sonka
3 dl tejföl
6 dkg vaj
4 tk liszt
10 dkg parmezán
só, bors, szerecsendió
a félpuhára fözött karfiolt kicsit a felénél magasabban keresztben elvágom.
a sonkakockákat összekeverem 1,5 tejföllel és ezzel töltöm meg a karfiolt, ráteszem a tetejét.
egy serpenyöben felolvasztom a vajat és hozzákeverem a lisztet, majd felöntöm annyi karfiolos fözövízzel, hogy egy ne túl sürü levet kapjak. ehhez hozzáöntöm a maradék tejfölt, ízlés szerint sózom, borsozom, adok hozzá szerecsendiót és a reszelt parmezán felét. szépen lassan ráöntöm a karfiolra, majd a maradék parmezánnal megszórom. közepesen forró sütöben 30 perc alatt szép pirosra sütöm.
rizzsel, petrezselyemmel megszórva tálaltam.
0 valaki mondja meg/ komment:
Megjegyzés küldése