ez egy igazán jó "maradékfeldolgozó" és sütésnélküli csokoládés torta. szigorúan csak csokifüggöknek, akiknek mindig van egy rakás jó minöségü keserücsokoládéjuk á konyhaszekrény legmélyén - ki tudja mikor lehet rá szükség alapon.
hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához)
"tészta"
10 dkg babapiskóta
10 dkg amaretti (=olasz mandulás keksz)
7,5 dkg olvasztott vaj
töltelék
45 dkg keserü csokoládé (min. 60%-os)
6 dl tejszín
5 cl amaretto
(ha gyerekek is esznek belöle keserümandulaaroma)
díszítéshez
kakaópor (cukor nélküli, ún. holland)
kevés porcukor
1 dl tejszín (én tejhabbal helyettesítettem)
6 amaretti
a babapiskótát és az amerettit egy zacskóba tesszük és sodrófával apróra törjük. a kapott morzsalékot a felolvasztott vajjal alaposan összekeverjük és a sütöpapírral kibélelt tortafromába simítjuk.
a csokoládét felaprítjuk és vízfürdö felett megolvasztjuk. a tejszínt felverjük, hozzáadjuk az amarettot és óvatosan belekeverjük a felolvasztott csokoládét. a krémet rátesszük a tésztára, elsimítjuk és legalább 4 órára (meg jobb egész éjszakára) a hütöbe tesszük.
tálaláskor meghintjük a kakaóporral és porcukorral, a felvert tejszínhabbal és egy-egy félbevágott amarettivel díszítjük. én a tejszín helyett (nehogy már annyi kalória legyen benne! - felkiáltással) tejhabbal díszítettem.
én ugyan a receptet olvasván rögtön gondoltam, hogy nagyon tartalmas (értsd: nem diétás) lesz, de hogy ennyire! amilyen egyszerü, annyira finom, kellö nagy étvágyú közönség/ vendégsereg hiányában legközelebb a receptet "negyedelni" fogom és egy mini-tortaformában készítem.
0 valaki mondja meg/ komment:
Megjegyzés küldése