a fött kolbász melletti másik barnás valami a "pinkel". egy hurkaállagú kolbász-féleség, amelyet csak és kizárólag ebben a leveles kel + krumpli + fött kolbász összeállításban fogyasztanak. már azok, akik megeszik. egyrészt neve miat, másrészt összetevöi miatt sokan nem szeretik (bár szeintem, sokan meg sem kóstolták). a szalonna, sertészsír, zab, árpa, kása, hagyma, só, bors és egyéb füszerek marhabélben (manapság inkább mübélben) nem igazán tartoznak a mai divatos gasztronómiai irányzatokhoz.
és hogy hogyan került ez az igazi téli étel a mai napon asztalunkra? a fagyasztó-szekrényünket technikai okok miatt le kellett olvasztanom. ekkor kerül felszínre a még januárban lefagyasztott pinkel, amelyet csak télen lehet kapni. ha már egyszer a kezembe került, és az utóbbi napok hömerséklete inkább az öszre, mint a nyárra emlékeztet minket, gondoltam, ez egy kellemes meglepetés lesz páromnak vacsorára.
p.s. az igazsághoz hozzátartozik, hogy én is nagyon szeretem.
záróakkordként mindenképpen ajánlatos egy kupica házipálinka. vagy egy ouzo....
0 valaki mondja meg/ komment:
Megjegyzés küldése