péntek, május 08, 2009

mindennapi salátánk egyik variációja

DSC02546

már említettem, hogy gyakran eszünk salátát vacsorára. az idök folyamán kialakult egy “alap-saláta”:

1 közepes jégsaláta csíkokra vágva

1 radicchio

3-4 paradicsom

1/2 uborka

az öntet: balzsamecet, olivaolaj, egy teáskanályni mustár, só, bors, örölt édeskömény, chili. az öntet hozzávalóit egy csavaros lekváros üvegben szoktam jól összerázni és szigorúan csak a saláta fogyasztása elött másodpercekkel ráönteni.

a tetejére (ún. “topping”-ként): 1-2 evökanál pirított napraforgómag, némi tökmag kíséretében (de bármilyen más olajos mag is nagyon finom: dió, kesúdió, fenyömag, mandula, mogyoró, … tovább is van mondjam még?) és egy félmaroknyi reszelt parmezán. újabban kerül rá egy félmaroknyi frissen szedett oregánó, kakukkfü – vagy éppen valami más zöld füszer az erkélyünkröl. hihetetlen, mennyire finom ízt kap töle a saláta.

attól függöen, hogy a fentieken kívül mi van még a hütöben kerülhet bele répa, retek, cikória, cukkini, édeskömény (vagy bármi más…. ha ez neked nem elég, öleld meg a kemencét…) nekünk böven elég szokott lenni, söt annak szoktam örülni a legjobban, ha még másnapra is jut belöle ebédre.

0 valaki mondja meg/ komment: